Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

sobota, 19 lipiec 2014 11:03

ODSZYFRUJ INCI - Lactic Acid

Dzisiaj zaczynamy kolejny już cykl artykułów, tym razem o tajemniczych składnikach kosmetycznych w tabelach INCI. Będę pisać o substancjach których warto szukać i których lepiej unikać. Zaczniemy od prawdziwego skarbu kosmetyki - kwasu mlekowego. Gotowi na wyprawę w świat chemii kosmetycznej? Zaczynamy.

 

 

        Kąpiele mleczne Kleopatry, okłady z jogurtu Greczynek, przecieranie twarzy starym winem przez kobiety we Francji mają swoje uzasadnienie. Wydawałoby się, że są kaprysem, fanaberią, ale okazuje się, że bez dowodów naukowych kobiety na całym świecie wykorzystywały nieświadomie kwasy AHA w pielęgnacji skóry. Kiedy odkryto te wspaniałe substancje, potwierdziła się zasadność dziwacznych praktyk kobiet. Otóż w jogurcie, mleku, starym winie i wszystkich kiszonkach znajduje się dobroczynny kwas mlekowy cieszący się skądinąd złą sławą.

 

        Lactic Acid - kwas hydroksypropanowy lub mlekowy jest naturalną substancją występującą w naszym organiźmie i każdy z nas odczuwał skutki pojawienia się go w mięśniach. Zakwasy, bo o nich mowa, są niczym innym jak kroplami kwasu mlekowego znajdującego się pomiędzy włóknami mięśni, który powoduje nieprzyjemne uczucie stałego napięcia i bólu. Tego nie lubimy, ale są i pozytywne strony. Kwas mlekowy jest składnikiem NMF (natural moisturize factor) czyli naturalnego balsamu pielęgnacyjnego, który wytwarza nasza skóra. Występuje również strefach intymnych u kobiet, gdzie wytwarzają go pałeczki kwasu mlekowego, utrzymując w harmonii zdrową mikroflorę i chroniąc przed infekcjami (w podobnej postaci występuje również w przewodzie pokarmowym).

 

        Natomiast dla skóry kwas mlekowy jest cudotwórcą - nawilża, a w większych stężeniach złuszcza. Utrzymuje prawidłowe pH. Składnik ten znajdziemy w lekkich kremach nawilżających i rozjaśniających przebarwienia, tonikach złuszczających i rozświetlających oraz w płynach do higieny intymnej, ale uwaga - powinien znajdować się wysoko w tabeli INCI, ponieważ składniki są w niej poukładane według ilości (pierwszego jest najwięcej, ostatniego - najmniej). Czasami jest dodawany do kosmetyków jako substancja regulująca pH i nie ma żadnego znaczenia dla pielęgnacji skóry. Kwas mlekowy jest jedną z niewielu substancji potrafiących przenikać przez warstwę rogową naskórka. Ma działanie zmiękczające i opóźniające starzenie. Stosowany regularnie w tonikach, pomaga w terapii trądziku. Kremy z kwasem mlekowym najskuteczniej nawilżają. Natomiast wysoko zatężone roztwory wodne tego kwasu mają działanie keratolityczne (rozpuszczające warstwę rogową naskórka) i są z ogromnym powodzeniem stosowane w kosmetyce i dermatologii.

 

        Polecam stosowanie preparatów z kwasem mlekowym w  codziennej pielęgnacji, bo dobrze nawilżona skóra, której delikatnie pomaga się w złuszczaniu odzyskuje harmonię i nie sprawia problemów i niespodzianek w postaci wyprysków.

Anna Bachul

Beauty Bar

 

HomeWarto wiedziećLekarzeZdrowie i urodaODSZYFRUJ INCI - Lactic Acid