Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Wydrukuj tę stronę
wtorek, 03 październik 2017 09:44

Do urzędu w Zembrzycach w komfortowych warunkach

Zarówno gminni urzędnicy, jak i mieszkańcy Zembrzyc oraz okolicy, skorzystać mają na tej inwestycji. Miejscowy urząd gminy doczekał się rozbudowy i remontu.

Oficjalnie oddano do użytku zmodernizowany budynek Urzędu Gminy w Zembrzycach. Inwestycję rozpoczęto w 2014 roku. W trakcie 2015 roku dokonano zmiany projektu i zwiększono zakres prac. We wrześniu 2017 roku uzyskano pozwolenie na użytkowanie nowo wybudowanej części.

- Przedmiotem inwestycji była budowa oraz remont budynku Urzędu Gminy wraz z budową wolnostojącego garażu oraz budową wewnętrznej instalacji gazowej – poinformował Łukasz Palarski, wójt gminy Zembrzyce. - W ramach inwestycji wybudowano nowy budynek o łącznej powierzchni użytkowej 370 m2, w której to części znajduje się przestronny hol, sala konferencyjna, Urząd Stanu Cywilnego, serwerownia, sekretariat, lokale przeznaczone na obsługę mieszkańców w zakresie ewidencji ludności oraz pomieszczenia przeznaczone na działalność komercyjną.

Z kolei istniejący budynek poddany został kompleksowej modernizacji. Na parterze zlokalizowano Referat Finansów oraz docelowo Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej. Pierwsze piętro mieści Referat Inwestycji, Centrum Obsługi Szkół oraz Referat Organizacyjny.

- Budynek wyposażony został w nowe ekologiczne źródło cieplne jakim jest ogrzewanie gazowe, które przy jednoczesnej termomodernizacji budynku zapewnia odpowiedni komfort cieplny i jednocześnie pozwoliło na likwidację kotłowni węglowej w budynku Przychodni Zdrowia, która to ogrzewała zarówno Przychodnię jak też Urząd Gminy – dodaje włodarz Zembrzyc. - Oddany do użytku budynek Urzędu Gminy w szczególności podnosi komfort poruszania się, przebywania i świadczenia usług na rzecz petentów urzędu. Został on dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez odpowiednie zaprojektowanie pomieszczeń sanitarnych oraz wyposażenie budynku w podjazd (rampę) dla osób niepełnosprawnych – zaznacza.

Ponadto korytarze zostały wyposażone w stosowne poczekalnie. Budynek zyskał nową przestrzeń – sale konferencyjną, która może pomieścić około 60 miejsc siedzących. Sala ta pełnić będzie szczególnie funkcję Sali Sesyjnej oraz Sali Ślubów.

- W ramach inwestycji powstał również wolnostojący garaż z pomieszczeniem gospodarczym, który jednocześnie pozwoli na likwidację dotychczasowych garaży blaszanych zwiększając przestrzeń parkingową oraz estetykę terenu – mówi Palarski.

 

Galeria

asdasdasdasdas